Kraats Kaas 45 jaar

Kraats Kaas in Hoogeveen vierde in 2021 jaar haar 45-jarig bestaan. Een modern kaasverwerkingsbedrijf dat kaas snijdt en raspt voor diverse opdrachtgevers, zoals bekende grootwinkelbedrijven, groothandels, industrie, pizzaketens en bakkerijen in binnen- en buitenland.

Kraats Kaas groeit, getuige de extra rasplijn die het bedrijf momenteel bouwt om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Kwaliteit en leverbetrouwbaarheid staan aan de basis van deze groei. „En daarin spelen onze medewerkers een doorslaggevende rol”, zegt directeur Ton Bosch.

Het bedrijf verhuisde in 2008 naar Hoogeveen, bewust op een steenworp afstand van DOC Kaas, ook toen al één van de grootste toeleveranciers van de verschillende kaassoorten die verwerkt worden. Inmiddels wordt sinds 2013, bij Kraats Kaas, jaarlijks meer dan 20 miljoen kilo kaas
verwerkt. 

Afnemers
Aanvankelijk waren de klanten vooral afkomstig uit Europa, met name Duitsland, waar Kraats Kaas over een groot aantal vaste en trouwe klanten beschikt. De laatste jaren exporteert Kraats haar producten ook buiten Europa.

Met verkopende partners in binnen- en buitenland worden afnemers bediend in Azië, Afrika, en Noord Amerika. „Voor deze overzeese klanten kunnen wij een langere houdbaarheid van het  product garanderen”, legt Bosch uit.

“Daarnaast kunnen we voldoen aan de extra hygiëne-eisen
die soms nog verder gaan dan de hoge eisen die we zelf al voor Europa hanteren.”

Kwaliteitssysteem en certificeringen
Kwaliteit en hygiëne gaan bij Kraats Kaas hand in hand. Het bedrijf heeft een kwaliteitssysteem dat aan diverse standaarden voldoet zoals BRC (Global Standard Food Safety) en IFS (International Food Standard). Daarnaast is
Kraats Kaas o.a. BIO- en HALAL-gecertificeerd.

„Opdrachtgevers hebben vaak bijzondere eisen waaraan je moet voldoen, dat legt de lat heel hoog. Het behalen en behouden van diverse certificaten vinden wij vanzelfsprekend. Om dat hoge niveau op alle vlakken vast te houden, is steeds weer een uitdaging, maar met dank aan het gehele team, lukt dat prima.” Kraats is het hele jaar door klaar voor inspecties en controles, die bijna altijd onaangekondigd plaatsvinden. „Zo kunnen we op allerlei manieren de kwaliteit bewaken, waar onze klanten om vragen.”

Gebouw
Het gebouw op industrieterrein Buitenvaart is zeer specifiek voor de snij- en raspactiviteiten ontworpen en biedt nog volop groeikansen. Gas wordt niet gebruikt, alles gebeurt elektrisch, hierbij wordt de vrijkomende warmte bij het koelen gebruikt voor het verwarmen van water voor schoonmaak en verwarming van kantine, kleedruimten en kantoren.

De opslag en productie vindt plaats in gekoelde ruimten van 5 tot 7° graden; in de ruimten waar gesneden en geraspt wordt gebeurt dit ook in high care omstandigheden met gefilterde en UV behandelde lucht.
De aandacht voor hygiëne, veiligheid en ergonomie is groot om goed en verantwoord te produceren.

Uiteraard wordt ook op alle vlakken aan het milieu gedacht. Zowel in de bedrijfsvoering, scheiding van afvalstoffen, als in de keuze van verpakkingsmaterialen, minder CO2, betere recyclebaarheid en minder in gewicht.

De medewerkers maken het verschil „Dit lukt allemaal met een mooi team van vaste en ervaren medewerkers, aangevuld met uitzendkrachten. In deze lastige coronatijd, waarin het bedrijf met nog meer regels geconfronteerd wordt dan anders, hebben we de productie en werkgelegenheid op peil gehouden.” „Het bedrijf kent weinig verloop, het ziekteverzuim is beneden het landelijke
gemiddelde en de kern van vaste medewerkers groeit van jaar tot jaar.”

Betrouwbare partner
Kwaliteit en leverbetrouwbaarheid, Bosch kan het niet vaak genoeg herhalen, daar draait het om. „Met trots kijken we naar wat bereikt is; met nog veel meer aandacht kijken we naar de toekomst om het bedrijf gezond te houden, de werkgelegenheid te borgen en onze afnemers steeds naar tevredenheid te bedienen en daarbij de klanttevredenheid hoog te houden.”

Ton Bosch

Ton Bosch

kraatskaas.nl